Thursday, January 21, 2010

nangka masak lemak ayam

today my mood is very good so plan to  cook some dishes....
my hubby said delicious..ummmmrrmm

taraa......ayam masak lemak cili api bersama nangka 

Bahan- bahan :

 7 ketul ayam
7 cili padi
2 serai
2 sk kunyit
1 inci halia
garam
3 bawang merah
2 bwang putih
RM 1.00 santan
10 bji nangka muda

Cara Penyediaan:

Rebus nangka muda selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Blender cili padi, bawang merah, bawang putih,  halia hingga hancur.
Masukkan ke dalam periuk bahan yang dimesin, ayam, santan, kunyit.
Buka api dan masak.
Bila dah menggelegak masukkan nangka dan serai.
Perasakan dengan garam.

Tip:
 Nangka direbus supaya  menghilangkan getah. Kalau nangka muda rebus lama sedikit supaya ia lembut.
Jika mahu rasa enak lagi bahan yang dimesin lebih elok ditumbuk sahaja. Lagi sodap.
Bila mula masak kacau selalu kuah supaya tidak berketul-ketul.
Masakan ini tidak menggunakan minyak.
Yummi-yummi

No comments:

Post a Comment