Saturday, January 30, 2010

tomyam kung cau



yesterday i cooked Tomyam Kung.


bahan-bahan:


ayam( dipotong kecil)
sawi
serai
daun limau purut
bawang
carrot
tomato
pes tomyam thai 


Penyediaan:


Masukkan air dalam periuk bersama dengan ayam.
bila telah didih, masukkan pes tomyam dan segala sayur kecuali tomato.
masukkan serai dan bawang dan daun limau purut.
bila telah masak , masukkan tomato dan tutup api.


Tips:
pes tomyam yang sedap dan kaw-kaw rasanya buleh dibeli di padang besar.pes tomyam thai

Thursday, January 28, 2010

cendawan goreng

yesterday i bought lot of mushroom becoz the price is so cheap. for RM3.00 i got 6 packet mushroom.haha . manyak ong oo yesterday. So today i cook Crispy Mushroom. have a try :)

sedap dimakan dengan sambal kicap

Bahan-bahan:

Mushroom
 (yg sepeket seringgit)
telur
tepung gandum
lada sulah
lada hitam
garam
serbuk kari ( secubit)
minyak (untuk goreng)

Penyediaan:
 
Celup cendawan dengan telur.
gaul tepung, lada sula, lada hitam, garam, kari.
Kemudiaan celup cendawan ke dalam tepung tadi.
Goreng hingga kekuningan.

Tips:
Selepas basuh cendawan , keringkan dahulu supaya air tidak diserap dalam cendawan.Jika air diserap cendawan akan kurang garing bila digoreng.

Wednesday, January 27, 2010

my hubby is cooking

Semalam saya rasa agak kurang sehat. Simptom2 demam sudah menyerang batuk + selsema+ sakit tekak. agaknya musim demam sekarang. panas pun ta menentu , sekejap hujan sekejap panas . Jadinya nak masak pun rasa tak larat. So my hubby said he willingly to cook. Owh , terharu sangat . Memang time- time tak sihat ni kalau masak pun tah jadi ape la rasanya. So, takpelah  i let he cook himself. Then.....inilah hasilnya.
ikan kembung

the easiest dishes he expert

Bahan:
ikan kembung
kunyit
garam

Penyediaan:

gaul dengan ikan dengan kunyit dan goreng

Tips:
ikan di kelar - kelar supaya bia goreng isinya lebih masak dan rangup
Ikan kembung yang dah lama lebih garing dan sedap dari ikan kembung fesh.

Sesak

yesterday i went to Chowkit and area around its. KL is  so pack!

Tuesday, January 26, 2010

daging masak 2 rasa

yesterday i cooked a simple dishes just for me to eat

Daging kacang masak 2 rasa
i u feel lazy to cook this recipe is very suitable especially for young teenagers who are started to learn cooking

Bahan-bahan;

Daging (direbus)
kacang panjang
2 sdb cili kisar
1 biji tomato ( kisar)
1sdb sos tomato
1sdb sos tiram
bawang putih

Penyediaan:

Daging dihiris nipis.
Tumis bawan putih, cili kisar hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan sos tomato.
Masuk tomato kisar.
Masuk daging dan kacang panjang.
Perasakan dengn garam dan gula.

Tips:
Daging direbus dahulu seketul besar untuk lebih lembut.
Cili kisar dengan bawang untuk mengurngkan kepedasan.


lauk ini sesuai dimakan dengan telur dadar


Sunday, January 24, 2010

sizling mee sua

tonite i feel want to eat Sizzling Mee.


Bahan - bahan:


Mee sua
sawi, carrot, bunga kobis
sos tiram
kicap pekat
kicap cair
air rebusan daging
daging 
tpung jagung (bancuh dengan air)
garam
bawang putih (hiris)
halia(hiris)


Penyediaan:


Mee celur dengan air panas.
Tumis bahan hiris.
Masukkan daging.
Masukkan air dan sayuran.
Masukkan sos dan kicap.
Tunggu hngga masak.
Masukkan bancuhan tepung jagung.
Tutup api.Masukkan telur sebiji.



courtesy of google