Saturday, February 20, 2010

kerapu masak merah

today baru memasak setelah berhari2 dapur tutup. Selalu pergi rumah ibu je, tak sempat nak memaska kat rumah. Only today i gt chance to cook. my hubby said' da lama tak makan lauk  awak masak, lapar plak, meh nk tambah lagi " .hehe.

ikan kerapu ditutupi sambal
So, tadi  i cook Kerapu masak merah

bahan-bahan:

2 ekor ikan kerapu ( digoreng garing )
10 cili kering 
2 bawang besar 
garam 
asam keping 1
gula
garam

Penyediaan:

blend cili kering, bawang, bawang putih dan halia.
tumis bahan yang di blend
masukkan asam keping
buh air sedikit
perasakan dengan garam dan gula.
Curahkan atas ikan.

Tips:
kalau suka kuah pekat-pekat buh air sedikit sahaja.
kalau goreng ikan, tnggu minyak betul-betul panas, baru goreng.sebab, kalau xcukup panas isi dalam lambat masak, hanya kulit yang cepat masak.


menu for today : kerapu masak merah, gulai rebung, lettuce, kerabu mangga


Thursday, February 18, 2010

Campak Sekam

3 days passed..... many things happen within those days..
My baby got fever . We brought her to clinic, and the doctor said her temperature is very high. That make me worry...
The nurse put medicine through her butt. Poor my baby..
She cant even sleep well. The next day sho got sick again.
This time not fever but Campak Sekam. What is that??
My auntie said its like a ruam.rasa gatal-gatal and miang.
Patutla my baby tak buleh tido semalaman.huhu.kesian nya anakku.
Tadi mandikan dengan air ubat. Tak tahulah air ape. Orang kampung cakap air tawar.konon-konon dah dijampi la camtu.

Monday, February 15, 2010

gulai kari ayam dan betik

Today i cook  a new recipe . it 's idea from abang actually.taste.not bad

Bahan-bahan:

Rempah kari
santan
cili padi
bawang merah dan putih
halia
betik muda ( agak2 nak masak cikit )
ayam

penyediaan:

Tumis bawang, halia, rempah.
Masukkan air sedikit, ayam. Masak dan kacau.
Masaukkan separuh santan.
Didihkan.
Masukkan lagi separuh santan dan betik.
Tunggu betik empuk.
Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

Tips:
Betik jangan beli yang terlalu masak, nanti masakn jadi manis. Beli yang sedang2 je. Tak terlalu masak tak terlalu muda.