Saturday, February 20, 2010

kerapu masak merah

today baru memasak setelah berhari2 dapur tutup. Selalu pergi rumah ibu je, tak sempat nak memaska kat rumah. Only today i gt chance to cook. my hubby said' da lama tak makan lauk  awak masak, lapar plak, meh nk tambah lagi " .hehe.

ikan kerapu ditutupi sambal
So, tadi  i cook Kerapu masak merah

bahan-bahan:

2 ekor ikan kerapu ( digoreng garing )
10 cili kering 
2 bawang besar 
garam 
asam keping 1
gula
garam

Penyediaan:

blend cili kering, bawang, bawang putih dan halia.
tumis bahan yang di blend
masukkan asam keping
buh air sedikit
perasakan dengan garam dan gula.
Curahkan atas ikan.

Tips:
kalau suka kuah pekat-pekat buh air sedikit sahaja.
kalau goreng ikan, tnggu minyak betul-betul panas, baru goreng.sebab, kalau xcukup panas isi dalam lambat masak, hanya kulit yang cepat masak.


menu for today : kerapu masak merah, gulai rebung, lettuce, kerabu mangga


1 comment: